25.5.2016

Info

 

Vuonna 2015 perustettu Suomen Alamäkiluisteluliitto ry on maailman ensimmäinen kansallinen lajiliitto ja samalla ensimmäinen kansainvälisen lajiliiton, ATSX:n (All Terrain Skate Cross) jäsen.

Lajiliitto on hallitusvetoinen, voittoa tavoittelematon rekisteröity yhdistys. Vapaaehtoistoiminta on suuressa roolissa. Onneksemme yhdistyksen hallitus sekä alamäkiluistelun harrastajat ovat aktiivisia kasvattamaan lajia ja omalla osaamisellaan halukkaita viemään sitä eteenpäin.

Suomen Alamäkiluisteluliitto Ry edistää alamäkiluistelun tunnettuutta, tukee kilpailijoita sekä järjestää kilpailu-, harrastus-, leiri- ja koulutustoimintaa kotimaassa. Tarkoituksena on toimia lajin kattojärjestönä Suomessa ja toimia lajin virallisena elimenä kansainvälisissä yhteyksissä. Kansainvälisen yhteistyön puitteissa yhdistyksestä käytetään termiä Finnish Skate Cross Association (FSXA).

Alamäkiluistelu on vauhdikas ja mukaansatempaava verrattain uusi urheilulaji, joka on sekoitus luistelua, alppihiihtoa ja motocrossia. Lajia harrastetaan luistimilla täydessä suojavarustuksessa (jääkiekko/motocross -varusteet) ja kilpaillaan siitä, kuka selvittää hyppyreillä, kaarteilla ja muilla esteillä varustetun jäädytetyn radan nopeiten alas. Ratojen pituudet vaihtelevat 300 metrin ja 600 metrin välillä ja ratojen huippunopeudet sitä myöten 50-80 km/h välillä.

Laji on saanut alkunsa energiajuomayhtiö Red Bullin toimesta vuonna 2001. Ensimmäinen kilpailu järjestettiin Tukholmassa ja laji on kasvanut vuosittain yhä suuremmaksi ja kiinnostavammaksi urheiluilmiöksi. Vuonna 2010 vuodesta lähtien alamäkiluistelussa on kilpailtu virallisesti MM-sarjaa. Pääsarja kulkee edelleen nimellä Red Bull Crashed Ice, mutta sen rinnalla kilpaillaan kansainvälistä pienempää sarjaa, sekä kansallisia sarjoja. 2015 järjestettiin ensimmäistä kertaa Riders Cup osakilpailut osaksi MM-sarjaa. Niissä on mahdollisuus saada 25% Crashed Ice osakilpailuiden pistemäärästä ja ne ovat osa MM-kilpailukiertuetta. Kilpailuja järjestetään myös kansallisella tasolla ja esimerkiksi suomessa kilpaillaan vuosittain SM-tasolla kahdesta kolmeen osakilpailua vuodessa.

Harrastusmahdollisuudet lajissa ovat moneen muuhun lajiin verrattuna heikot, mutta asiassa mennään jatkuvasti parempaan suuntaan. Tällä hetkellä Suomessa pysyviä ratoja on Jyväskylässä, Rautalammilla, sekä Köykkyrissä. Aikaisempina vuosina ratoja on ollut myös Saariselällä, Tahkolla ja Serenassa. Liitto pyrkii kehittämään lajitoimintaa eteenpäin ja samoin myös ratoja pyritään saamaan tulevaisuudessa lisää.

Tietoa lajista löydät myös kansainvälisen lajiliiton osoitteesta: www.atsx.org