25.5.2016

Info

 

Vuonna 2015 perustettu Suomen Alamäkiluisteluliitto ry on maailman ensimmäinen kansallinen lajiliitto ja samalla ensimmäinen kansainvälisen lajiliiton, ATSX:n (All Terrain Skate Cross) jäsen.

Lajiliitto on hallitusvetoinen, voittoa tavoittelematon rekisteröity yhdistys. Vapaaehtoistoiminta on suuressa roolissa. Onneksemme yhdistyksen hallitus sekä alamäkiluistelun harrastajat ovat aktiivisia kasvattamaan lajia ja omalla osaamisellaan halukkaita viemään sitä eteenpäin.

Suomen Alamäkiluisteluliitto Ry edistää alamäkiluistelun tunnettuutta, tukee kilpailijoita sekä järjestää kilpailu-, harrastus-, leiri- ja koulutustoimintaa kotimaassa. Tarkoituksena on toimia lajin kattojärjestönä Suomessa ja toimia lajin virallisena elimenä kansainvälisissä yhteyksissä. Kansainvälisen yhteistyön puitteissa yhdistyksestä käytetään termiä Finnish Skate Cross Association (FSXA).

Alamäkiluistelu on vauhdikas ja mukaansatempaava verrattain uusi urheilulaji, joka on sekoitus luistelua, alppihiihtoa ja motocrossia. Lajia harrastetaan luistimilla täydessä suojavarustuksessa (jääkiekko/motocross -varusteet) ja kilpaillaan siitä, kuka selvittää hyppyreillä, kaarteilla ja muilla esteillä varustetun jäädytetyn radan nopeiten alas. Laji on saanut alkunsa energiajuoma Red Bullin toimesta vuonna 2001. Ensimmäinen kilpailu järjestettiin Tukholmassa ja laji on kasvanut vuosittain yhä suuremmaksi ja kiinnostavammaksi urheiluilmiöksi. Ruohonjuuritason harrastusmahdollisuudet ovat kuitenkin puuttuneet ja se on vaikeuttanut lajin kasvua ja luistelijoiden harjoittelua. Onneksi harrastusmahdollisuudet paranevat koko ajan.

Tietoa lajista löydät myös kansainvälisen lajiliiton osoitteesta: www.atsx.org